Hoe was het vroeger?

Adelheidstraat

 

Deze foto is genomen ongeveer 1935 vanaf de Prinsesseweg. Het is een uitgave van het postagentschap van J. Swart, Adelheidstraat 34 te Groningen.

Adelheidstraat

Deze foto is genomen vanaf de Amalia van Solmsstraat (1930). Het betreft een uitgave van Rube's Boekhandel aan de Prinsesseweg. (Rube's boekhandel, sigarenmagazijn en bibliotheek was gevestigd in het pand waarin nu eetcounter de Viersprong zit)

Adelheidstraat

Deze foto is genomen in 1927 en laat de achterzijde van de huizen aan de Adelheidstraat zien. Het gebouw voor op de foto stond op de hoek Wilhelminakade en Prinsesseweg en was in gebruik als groothandel in gereedschappen en metalen, de fa. Wortelboer

Adelheidstraat

Deze advertenties komen uit het wijkkrantje "de Oranjewijk" van April 1934. (Met dank aan Johan Nieuwenhuis)

Van Wim Paulus ontvingen wij de twee onderstaande foto's van Adelheidstraat 20. Tevens schrijft Wim het volgende: "Mijn opa, Willem van Deel, was tijdens een deel de Tweede Wereldoorlog 'Blokleider' van Blok I van Wijk IX ( de 'Oranjebuurt') van de luchtbeschermingsdienst. Uit zijn nalatenschap heb ik het 'wachttrapportenboek' dat begint 24 juni 1940 en abrupt eindigt op 16 juni 1941. Behalve rapporten vermeldt het ook wie de 'straatleiders' zijn en wie de 'blus-, opruimings- en EHBO- ploegen bemannen. Vanzelfsprekend dus ook de namen en huisnummers van veel van de toenmalige bewoners van de Adelheidsstraat." Binnenkort meerdere scans uit dit prachtige boekwerkje op de site!

Adelheidstraat_20 Adelheidstraat_20
Adelheidstraat_20 Adelheidstraat_20
Brandkranen_Oranjewijk Adelheidstraat20_legitimatie_Blokhoofd_1940